Για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου

Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2012. Ως αντιφασιστική πρωτοβουλία Κέρκυρας, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, στο παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας. Ο σκοπός των εκατό περίπου αντιφασιστών που συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του μνημείου, ήταν να υπερασπιστούμε τον αντιφασιστικό χαρακτήρα της ημέρας, εμποδίζοντας τους φασίστες της χρυσής αυγής να καταθέσουν στεφάνι. Θεωρούμε μέγιστη προσβολή στους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να καπηλεύονται τη μνήμη τους οι νεοναζί τιμητές του Χίτλερ, των Χιτών και των ταγματασφαλιτών.

Με την άφιξή μας στο σημείο, δεχτήκαμε αμέσως τις απειλές των ασφαλιτών, προκειμένου να αποχωρήσουμε από την πλατεία. Αμέσως μετά, κατέφτασε μια διμοιρία ΜΑΤ και μοτοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι, θεωρώντας προφανώς περιττή οποιαδήποτε άλλη κουβέντα, ξεκίνησαν επίθεση, σπρώχνωντας και χτυπώντας μας με κλωτσιές και με τις ασπίδες τους. Αποτέλεσμα της απρόκλητης αυτής επίθεσης ήταν να τραυματιστούν ελαφρά τέσσερις αντιφασίστες και να κατορθώσουν να μας απωθήσουν 3-4 μέτρα προς τα πίσω.

Η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική και επιθετική σε όλη τη διάρκεια της παρέμβασής μας. Κάθε τόσο συνέχιζαν να μας σπρώχνουν, προκειμένου να κερδίσουν λίγα μέτρα ακόμα, μας επιδείκνυαν τα δακρυγόνα τους, ενώ κάποιοι είχαν τα χέρια τους τοποθετημένα πάνω στα περίστροφά τους. Αποκορύφωμα ήταν ο ξυλοδαρμός και η απόπειρα σύλληψης συντρόφου που δεν ανέχτηκε τον τραμπουκισμό των ματατζήδων και την εμμονή τους να μας διώξουν απ’ την πλατεια.

Την ίδια στιγμή, στην απέναντι πλευρά της πλατείας, δέκα χρυσαυγίτες προσπαθούσαν να ακουστούν, φωνάζοντας “τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά” και άλλα τέτοια “πατριωτικά” συνθήματα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε, με τη χρυσή αυγή να μην καταθέτει τελικά στεφάνι. Αφού οι δέκα χρυσαυγίτες φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία, πραγματοποιήσαμε πορεία προς το χώρο της παρέλασης, για να ενωθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο που διαμαρτύρονταν ενάντια στα μέτρα οικονομικής εξόντωσης της κοινωνίας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού τα ΜΑΤ μας ακολούθησαν μέχρι το πεντοφάναρο, όπου και τελικά μας έκλεισαν το δρόμο. Παρά τον αστυνομικό κλοιό, εμείς παραμείναμε στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα για περισσότερο από μια ώρα, οπότε και αποχωρήσαμε συνεχίζοντας την πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Το επιστέγασμα της αστυνομικής παραφροσύνης ήταν η σύλληψη ενός αγωνιστή την επόμενη ημέρα, μέσα στο σπίτι του και μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη διότι φωτογράφησε τα γεγονότα και ανάρτησε τις φωτογραφίες στο ίντερνετ. Οι κατηγορίες που του αποδώθηκαν από την αστυνομία για την πράξη του αυτή, ήταν απρόκλητη έργω εξύβριση αστυνομικού, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (!) και το ανήκουστο άρθρο 191 του ποινικού κώδικα που αναφέρεται σε “διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών που μπορούν να θίξουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, την εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις”. Μάλιστα εκδόθηκε και ένταλμα έρευνας για το σπίτι του, όπου και μεταφέρθηκε σιδεροδέσμιος προκειμένου να κατασχεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία φωτογραφική μηχανή του.

Το σημερινό καθεστώς έκτακτης ανάγκης διαστρέφει κάθε έννοια λογικής: η φωτογράφιση αστυνομικού που χτυπάει πολίτες είναι “παραβίαση προσωπικών δεδομένων”. Η δημοσίευση γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε δημόσιο χώρο είναι “διασπορά ειδήσεων που θίγει το κύρος της χώρας”. Την ίδια στιγμή, η διαπόμπευση διαδηλωτών με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους στα ΜΜΕ γίνεται “για την προάσπιση της δημόσιας τάξης”.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε κίνηση που θίγει το φασιστικό παραμάγαζο της χρυσής αυγής συκοφαντείται και καταστέλλεται ανελέητα, όπως αποδείχθηκε και με τον βασανισμό στη ΓΑΔΑ των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας στην Αθήνα.

Είναι γνωστή από το παρελθόν η κατά καιρούς σύμπραξη του κράτους με το φασιστικό παρακράτος. Στη σημερινή όμως συγκυρία της οικονομικής αφαίμαξης του λαού και της καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιώματος, με την κοινωνική έκρηξη να είναι προ των πυλών, το κράτος χρειάζεται το ακροδεξιό του χέρι περισσότερο από ποτέ, για να καταστείλει το λαϊκό κίνημα που βρίσκεται σε άνοδο.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ