Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Κείμενο που μοιράστηκε σε σχολεία στην επέτειο του πολυτεχνίου.

Τον Νοέμβρη του 1973 η κατάληψη των φοιτητών του Πολυτεχνείο εξελίχθηκε σε μια μεγαλειώδη εξέγερση λαού και νεολαίας ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Η εξέγερση αυτή μπορεί να μην κέρδισε τα πάντα, εξασφάλισε όμως για τις επόμενες γενιές αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δημόσιο και δωρεάν σύστημα παιδείας και υγείας, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Το σύνθημα του τότε «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ σήμερα, που όλα αυτά τα δικαιώματα δέχονται τεράστια επίθεση.

Ζούμε μια περίοδο που αυτοί που κατέχουν την εξουσία, προσπαθούν να καταδικάσουν μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στην φτώχεια, την μετανάστευση και την απελπισία. Μια περίοδο στην οποία η κάθε ελευθερία καταστέλλεται. Η σύλληψη του γέροντα Παστίτσιου, η σκοταδιστική δράση θρησκόληπτων και εθνικιστών στο θέατρο Χυτήριο, η δημόσια διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, η διαπόμπευση και ο βασανισμός συλληφθέντων διαδηλωτών, με το ρατσιστικό παραλήρημα να αποκορυφώνεται με τα τάγματα εφόδου της χρυσής αυγής και με την επιχείρηση «Ξένιος Δίας». Όλα τα παραπάνω βρήκανε πρόσφορο έδαφος στον ρατσισμό, στον εθνικισμό, στη θρησκοληψία, στα σεξιστικά πρότυπα και την έλλειψη κριτικής σκέψης, όπως προωθούνται από τα σχολεία, την εκκλησία και τα ΜΜΕ.

Κορυφαίος εκφραστής τους, μεταξύ άλλων, είναι η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Παρουσιάζονται ως οι αντισυστημικοι τιμωροί που θα φέρουνε την δικαιοσύνη και την ευημερία. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημική δύναμη.

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δηλώσεις των υπαρχηγών τους (Κουσουμβρής, Ζαφειρόπουλος) ότι η Νέα Δημοκρατία τύπωνε τα φυλλάδιά τους. Δεν προκύπτει μόνο απ’ τις επίσημες δηλώσεις της Χρυσής Αυγής κατά της φορολόγησης των εφοπλιστών ή οι δηλώσεις της για πιο ομαλούς τρόπους να περάσουν τα μέτρα. Δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι προστατεύονται από τους μπάτσους και πως συνεργάζονται μαζί τους. Όλα αυτά δεν προέκυψαν συμπτωματικά. Οι ναζί είναι η μόνη λύση του συστήματος τώρα που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, τώρα που παιδεία και υγεία καταρρέουν , τώρα που πρέπει να μετατραπούμε σε σκλάβους που θα δουλεύουν για ψίχουλα και τώρα που το κράτος φοβάται την αντίδρασή μας. Γιαυτό επιστρατεύονται τα τάγματα εφόδου και την ναζιστική φρασεολογία, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και στον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα πραγματικά του προβλήματα. Τα πραγματικά προβλήματα δεν είναι ο μετανάστης, δεν είναι ο διαδηλωτής, δεν είναι ο Παστίτσιος, δεν είναι ο καταληψίας μαθητής. Είναι οι περικοπές μισθών, οι απολύσεις, οι μειώσεις των συντάξεων και η καταστροφή της ζωής μας. Πάνω σε αυτά πρέπει να παλέψουμε συλλογικά και αυτά είναι ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία και φύλο.

Η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει τους αγώνες των βιοπαλαιστών.

Σε πολλές κινητοποιήσεις έχουμε δει τους ναζί να χτυπάνε δολοφονικά υπό την κάλυψη και την συνεργασία των ΜΑΤ τους όποιους αντιστεκόμενους. Ο παρολίγον νεκρός φοιτητής Κουσουρής, στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του Αρσένη, η καταγγελία της απεργίας των χαλυβουργών, ο ξυλοδαρμός μελών της ΚΝΕ που προπαγάνδιζαν την απεργία στις 7/11 και πολλά άλλα παραδείγματα, είναι ενδεικτικά του ρόλου της Χρυσής Αυγής πριν, κατά την έναρξη και στην πορεία της κρίσης. Γενικότερα, διασπά τους εργαζομένους και επιτίθεται στην όποια απόπειρα κινητοποίησής τους. Σε αυτό η απάντηση είναι οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις για το μέλλον και τα δικαιώματα μας.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι υπέρ του φτωχού.

Εξ ορισμού, δεν μπορούν να είναι υπέρ των φτωχών, αφού η φτώχεια δεν γνωρίζει σύνορα. Ας το δούμε πρακτικά μ’ ένα απλό παράδειγμα! Η Χρυσή Αυγή με τα πογκρόμ κατά των μεταναστών προσφέρει ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί στους εργοδότες μεταναστών να τους εξαθλιώσουν εργασιακά. «Δέξου αυτά γιατί αλλιώς θα φωνάξω την Χρυσή Αυγή», λέει τ’ αφεντικό στον ξένο εργαζόμενό του. Απαράδεκτο, κατ’ αρχάς, να υφίσταται τέτοια εκμετάλλευση ένας εργαζόμενος σαν κι εμάς σαν και τους γονείς μας, ανεξαρτήτου χρώματος, γλώσσας ή καταγωγής. Απόγονοι μεταναστών και προσφύγων είμαστε όλοι, έχουμε μια υποχρέωση παραπάνω να μην είμαστε ρατσιστές. Πέραν αυτού, αυτό το πρόβλημα δε σταματά στον μετανάστη. Η Χρυσή Αυγή με τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες» τοποθετεί τους Έλληνες στις άθλιες θέσεις εργασίας που έχει φτιάξει για τους μετανάστες. Κατόπιν οι μετανάστες θα πάνε αλλού να δουλέψουν με χειρότερους όρους και εμείς με τη σειρά μας θα καταλάβουμε αυτές τις θέσεις τους «χρωστώντας χάρη» στη Χρυσή Αυγή κ.ο.κ. Οπότε όλος ο πληθυσμός απορροφάται σε άθλιες θέσεις εργασίας χάρη στο “θεάρεστο” έργο της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι οι «άντρακλες» που ισχυρίζονται πως είναι.

Πολλές φορές στον δρόμο κατεβάζουν μπράβους (πληρωμένους φουσκωτούς «διαδηλωτές») έτσι ώστε να φαίνονται δυνατοί. Πάντα συνεργάζονται με τους μπάτσους και πάντα έχουν την κάλυψή τους. Τα γραφεία τους είναι επί το πλείστον προστατευμένα με ΜΑΤ, ενώ σε κάθε σύγκρουσή τους με αντιφασίστες στον δρόμο φυγαδεύονται συχνά από τους μπάτσους. Η «δικαιοσύνη» επιφυλλάσει βαριές τιμωρίες για τους αντιφασίστες, είτε δικαστικά με ποινές, είτε με βασανισμούς σε αστυνομικές διευθύνσεις, είτε και τα δύο. Αντίθετα, οι χρυσαυγίτες τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης ενώ κυριολεκτικά σκοτώνουν κόσμο. Τα παραπάνω δείχνουν τόσο την θρασυδειλία τους όσο και την ψεύτικη αντισυστημικότητά τους.

Εν τέλει ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο χαμένο μέσα στα σχολικά βιβλία. Ο φασισμός θα μας αγγίξει όλους. Οι βομβιστικές επιθέσεις του δηλωμένου ρουφιάνου της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), Μιχαλολιάκου, το 1978, η κρυπτεία για την οποία κάνει λόγο ο Κασιδιάρης (κρυπτεία= βγαίνω βράδυ και σφάζω κόσμο), οι απειλές κατά της δημοσιογράφου που δεν σηκώθηκε στο «εγιούρθητου» κτλ είναι η τρομοκρατία που προσπαθούν να καθιερώσουν στο δρόμο. Οι «χρυσές εποχές της χούντας», οι κραυγές «heil Hitler» είναι η προέκταση της δημοσιογραφικής φίμωσης, της άγριας κρατικής καταστολής, της περιστολής ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, είναι η θεσμική τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλλουν. Σαν καλοί υπηρέτες του συστήματος προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι είναι προς όφελός του να χάσει ακόμα περισσότερη επιρροή στα κοινά, έως και ολόκληρη την ελευθερία του.

Δεν θα τους περάσει! Το μέλλον θα κριθεί από εμάς και την μαχητικότητά μας. Καμιά ανοχή στους εχθρούς της ελευθερίας, ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά. Δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν τον αγώνα μας για καλύτερα μεροκάματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για δημοκρατικά δικαιώματα. Το σύνθημα «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα νικήσει για άλλη μια φορά.

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κέρκυρας