Κείμενο/Κάλεσμα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΑΛΛΟΥΣ”

ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια σε κάθε κοινωνικό και εργατικό δικαίωμα, με την τρομοκρατία του χρέους και των ελλειμμάτων ως όχημα. Η τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει 1,5 εκ κόσμο στην ανεργία, έχουν φέρει τους μισθούς σε επίπεδα εξαθλίωσης, την υγεία και τη παιδεία στα πρόθυρα της διάλυσης, προσπαθούν να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο. Και ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βυθίζεται στην ανέχεια και την απόγνωση, οι κερδοσκόποι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Αν αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη όψη είναι ένα τεράστιο κίνημα αντίστασης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια το οποίο εκδηλώνεται με απεργίες, μαχητικές διαδηλώσεις, και καταλήψεις, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα αυτονόητα δικαιώματα για αξιοπρεπείς μισθούς, δωρεάν υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Σε αυτό το μεγάλο κίνημα το κράτος απαντάει τόσο με τη συνεχή ιδεολογική τρομοκράτηση του λαού, χρησιμοποιώντας το φάντασμα της χρεοκοπίας (που για το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έχει ήδη συμβεί), όσο και με την ωμή βια: με διώξεις και φυλακίσεις αγωνιστών, διαπόμπευση τους από τα ΜΜΕ, ξύλο και χημικά σε κάθε διαδήλωση.

Μέσα σε όλο αυτό τον κοινωνικό πόλεμο τα ΜΜΕ παίζουν κομβικό ρόλο. Βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, όχι μόνο κάνοντας προπαγάνδα νυχθημερόν υπέρ των μνημονίων, αλλά επίσης καλλιεργώντας την διάσπαση των θυμάτων της βάρβαρης επίθεσης, είτε μεταξύ ανέργων/εργαζομένων, είτε μεταξύ εργαζομένων ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, είτε μεταξύ ντόπιων/μεταναστών. Ενισχύουν έτσι την προπαγάνδα του συστήματος που χαίρεται με τον διχασμό και την αλληλοεξόντωση των κατατρεγμένων και φτωχών όποιας εθνικότητας και καταγωγής.

Επειδή όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να κάμψουν το φρόνιμα του αγωνιζόμενου λαού, έρχεται να παίξει τον βρώμικο ρόλο της η χρυσή αυγή. Η ΧΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρόλο που προσπαθεί να αποφύγει τους όρους που δημιουργούν απευθείας ιστορική ταύτιση με τον ναζισμό, στην πράξη υιοθετεί το σύνολο της ιδεολογίας, της πρακτικής και των συμβόλων του. Τα μαύρα πουκάμισα που παραπέμπουν στους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι, οι ομάδες κρούσης και τα πογκρόμ που αντιγράφουν τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ, ο ναζιστικός χαιρετισμός, η γκεμπελικής εμπνεύσεως προσπάθεια για ανασκευή της ιστορίας (μύθος του πολυτεχνείου, μύθος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, άρνηση του Ολοκαυτώματος), τα ψευδοεπιστημονικά ιδεολογήματα περί καθαρότητας της φυλής και του αίματος που αποτέλεσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο για την σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Χρυσή Αυγή είναι οι επίγονοι της ιδεολογίας που αιματοκύλησε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Στην σημερινή πραγματικότητα της μνημονιακής κοινωνικής καταστροφής η ΧΑ παρουσιάζεται και από τον εαυτό της και από τα ΜΜΕ ως μια δύναμη αντιμνημονιακή, αντισυστημική και “τιμωρητική”.

Επισήμως τάσσεται κατά του μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζει τους πιο κατάπτυστους εφαρμοστικούς νόμους, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του. Για παράδειγμα υπερψήφισε την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας(1,2) παραδίδοντας έτσι την υποθηκευμένη αγροτική γη στα χέρια του οποιουδήποτε έλληνα ή ξένου κερδοσκόπου – αγοραστή της. Την ίδια περίοδο, τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των χρεών των ΠΑΕ, χαρίζοντας έτσι στους μεγαλομετόχους τεράστιες ποσότητες βρώμικου χρήματος. Αντέδρασε στην επιβολή φορολόγησης στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, με την δικαιολογία ότι “θα αλλάξουν σημαία τα πλοία” και με τον ισχυρισμό ότι αντί για φορολόγηση, πρέπει να δoθούν στους εφοπλιστές “κίνητρα” για την πρόσληψη ελλήνων ναυτών. Η “αντικαπιταλιστική” τοπική οργάνωση της χρυσής αυγής Βόλου κατήγγειλε τους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος, διότι κατά τη γνώμη της είχαν “υπερβολικά αιτήματα” και “ζημίωναν μια υγιή ελληνική βιομηχανία”. Η χρυσή αυγή, “προστάτης των φτωχών ελλήνων εργαζομένων”, ιδρύει γραφεία ευρέσεως εργασίας, με φτηνό, ανασφάλιστο και ασυνδικάλιστο εργατικό δυναμικό ελλήνων, που αντικαθιστούν απλώς τους μετανάστες στις ίδιες άθλιες συνθήκες εργασίας, εγγυώμενη μάλιστα στον εργοδότη την «καλή διαγωγή» του εργαζομένου.

Η “αντισυστημική” χρυσή αυγή ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις με την αστυνομία και το παρακράτος. Πριν αναδειχθεί ως υπολογίσιμο κόμμα ήταν μια παρακρατική συμμορία, που κινούταν μεταξύ γυμναστηρίων, αστυνομικών τμημάτων και νυχτερινών κέντρων, και η οποία χρησίμευε ως δύναμη κρούσης κατά αριστερών, συνδικαλιστών, μεταναστών και αγωνιζόμενων ανθρώπων. Ξυλοκοπώντας, απειλώντας και μαχαιρώνοντας, έφερνε εις πέρας όλη τη βρώμικη δουλειά που το κράτος δεν μπορούσε με “νόμιμα” μέσα να κάνει. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ήταν μισθοδοτούμενο τσιράκι της ΚΥΠ στα τέλη της δεκαετίας του 70, και είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τοποθέτηση βόμβών σε κινηματογράφους γεμάτους κόσμο. Η “αντισυστημική” χρυσή αυγή ανοίγει τα γραφεία της σχεδόν πάντα κοντά σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, φοβούμενη τις μαζικές αντιδράσεις της κοινωνίας. Οι “άντρακλες” της Χρυσής Αυγής επιδεικνύουν την υποτιθέμενη ισχύ τους χτυπώντας, μαχαιρώνοντας και βασανίζοντας μεμονωμένους μετανάστες και αγωνιστές με την ανοχή και την συνεργασία της αστυνομίας. Καλλιεργούν τον μύθο του “δυνατού” για να στρατολογούν νέους, την ίδια στιγμή που κρύβονται πίσω από τις ασπίδες των ΜΑΤ όποτε έρχονται σε αντιπαράθεση με το μαζικό κίνημα. Σε ότι αφορά τέλος την ρητορεία της ΧΑ περί “τιμωρίας των υπευθύνων” αυτή εξαντλήθηκε στον δημόσιο προπηλακισμό από τον Κασιδιάρη δύο γυναικών βουλευτών της αριστεράς, οι οποίες αν μη τι άλλο δεν μπορούσαν να κατηγορηθούν ως φιλομνημονιακές, την ίδια στιγμή που ο Μιχαλολιάκος υποκλινόταν φιλώντας το χέρι της Μπακογιάννη.

Η άνοδος της ΧΑ έχει αξιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ για να καλλιεργηθεί η “Θεωρία των δύο άκρων”, με την Χρυσή Αυγή στο ένα άκρο και το λαϊκό κίνημα αντίστασης στο άλλο, με τους ίδιους στη μέση να αυτοανάγονται σε εγγυητές της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα όμως η ΧΑ αναπαράγει και υπερθεματίζει πάνω στην προπαγάνδα του ίδιου του συστήματος. Σπέρνοντας το φυλετικό και εθνικιστικό μίσος δρα σαν συνέχεια της επίσημης προπαγάνδας που μιλάει για ανακατάληψη των πόλεων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, “ ησυχία, τάξη και ασφάλεια”. Προσπαθεί να μας πείσει οτι το πρόβλημα είναι οι μετανάστες ζητώντας τον αποκλεισμό τους από νοσοκομεία και σχολεία, ενισχύοντας έτσι την νεοφιλελεύθερη λογική της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους όπως αυτή εφαρμόζεται με τα μνημόνια.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι από “πάνω” (πιστωτές, τραπεζίτες, αφεντικά) αλλά ο διπλανός (μετανάστης, αγωνιστής, συνδικαλιστής) και οι αδύναμοι (ΑΜΕΑ, εξαρτημένα άτομα, ψυχικά πάσχοντες) θέλοντας να αποπροσανατολίσει και να διχάσει τον λαό, όπως ακριβώς κάνουν τα ΜΜΕ και οι θιασώτες των μνημονίων. Ο φασισμός άλλωστε έρχεται πρώτα για τους “άλλους” και στο τέλος για όλους. Η Χρυσή Αυγή είναι η φυσική συνέχεια ενός ακραίου συστήματος που καταλύει και τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας, που στηρίζεται στην μιντιακή τρομοκράτηση και την αστυνομοκρατία, που οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς την κοινωνία στον όλεθρο. Αυτοί είναι ακραίοι και επικίνδυνοι και όχι ο λαός που υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και σε μια δικαιότερη κοινωνία.

Γνωρίζουμε ότι στην πάλη μας για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος θα βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο την καταστολή του κράτους και του παρακράτους, αλλά και τους κάθε λογής φασίστες. Για να μπορέσουμε να νικήσουμε είναι απαραίτητο να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας. Οφείλουμε όλοι, μαζί με λαϊκές συνελεύσεις, πολιτικές-κοινωνικές συλλογικότητες, σωματεία, να κινηθούμε συντονισμένα και αποφασιστικά να παλέψουμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εμφάνισης και παρέμβασης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, των δολοφόνων της ΧΑ.

Όσο αναγκαίο είναι να δώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στα χαράτσια και τις ιδιωτικοποιήσεις, για την υπεράσπιση της δημόσια δωρεάν υγείας και παιδείας, για κοινωνική ασφάλιση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, για αξιοπρεπή ζωή και όχι επιβίωση, άλλο τόσο είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε και να προφυλάξουμε το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε, να αυτό-οργανωνόμαστε, να νικάμε.

Εμείς, ως Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κέρκυρας σας καλούμε, παράλληλα με την πάλη μας ενάντια στη βία του κράτους, του νέου παρακράτους και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας να αντιπαλέψουμε το φασιστικό φαινόμενο.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ